Seite wählen

Kiemelt történeti események, digitális nyomtatással készült épületek, virtuális valóság várja a látogatókat a Kecskeméti Cifrapalotába.

A cantat Heritage & Innovation csapata ellátogatott és megtekintette a Kecskemét 650 kiállítást, ami a Cifrapalotában láható. A város írott történelmének 650. évfordulóját többek között ezzel a tárlattal is  megünnepelte.

A Kecskeméti Katona József Múzeum dolgozói ezzel a kiállítással állítanak méltó emléket a város nagyszerű történelmének. A kiállítást Szent Miklós napján nyitották meg, hiszen a keleti és nyugati egyház közös szentjének kultusza virágzott a korabeli marhakereskedők körében. Mivel Kecskemét fontos kereskedelmi utak találkozásában épült fel, nem telt sok időbe, amíg a városi lakoság is a középkorban védőszentjének választotta. 

Nagy várakozással tekintettünk a páratlan kiállítás elébe, melyet egy hónappal a megnyitó után tekinthettünk meg. Megtiszteltetés volt számunkra, hogy Szabóné Bognár Anikó a tárlat egyik kurátora, a Kecskeméti Katona József múzeum igazgatóhelyettese és Pánya István térinformatikus és földrajzkutató személyesen vezettek minket keresztül a nagyszerű, monumentális kiállításon. 

A tárlat azért is különleges, mert szakítva a korábbi kiállítási szokásokkal, modern és egyedi módszerekkel befogadhatóbbá, közelebbivé teszi Kecskemét történelmét a laikus szem számára is . A kiállítás öt részre tagozódik: az idővonal folyósóra, „a magasság és mélység” termére, az épületek termére, a kereskedelem és ipar termére és az „egykor és ma” teremre, valamint a múzeumpedagógiára. 

A kiállítótérben újszerű megoldásokkal, vizualizációval találkozhatunk, amelyek ritkán vagy még soha nem jelentek meg más múzeumokban. Százötven négyzetméteren digitális tapétákon és grafikákon keresztül ismerhetjük meg a város legfontosabb eseményeit. A háromdimenziós nyomtatott makettek, a település ma már nem létező, vagy csak tervasztalon megtervezett, de soha el nem készülő épületei csodálatosak voltak számunkra. Más helységben unikális vagy korábban sosem látott kisfilmeket nézhetünk meg, de láthattunk lézerrel vágott, a település fejlődését bemutató egyedi képsorokat is. Az én kedvenc részem volt a virtuális valóságot felvonultató (Virtual Reality) technikai megoldás, amivel számítógép által modellezett betekintést nyerhettem a város múltjába. 

A kiállítás formája, tartalma, technikai megoldásai egyaránt bámulatosak, mellyel ez a tárlat önmagát a világ élvonalába pozícionálja. Aki csak teheti mindenképpen látogasson el Kecskemétre, mert erről az élményről kár lenne lemaradni. Kellemes nézelődést kívánunk.