Seite wählen

A Cantat csapata egy felettébb izgalmas projekten dolgozik, amely révén megelevenednek az 1278-ban lezajlott morvamezei csata részletei. A feladatnak és a szerepvállalási lehetőségnek kiváltképp örültem, hiszen a történelemi eseményben döntő szerepet játszottak a középkori Magyarország csapatai is.

Figyelembe véve, hogy a megvalósításhoz rendelkezésemre állt egy filmes stáb, a vonatkozó korabeli források is hozzáférhetőek voltak, továbbá a témában jártas történészek lelkes együttműködésére is számíthattam, úgy tűnt, könnyű feladat előtt állok. Mint az csakhamar kiderült, óriásit tévedtem. 

A csataszoba

Az elképzelésünk alapján egy olyan csataszobát kívántunk kialakítani, amelyben egy 2 méter magas vetítővásznon kelhettek volna életre a régikor hősei. Szem előtt kellett tartanunk, hogy a második morvamezei csata keretében játszódott le a század legnagyobb lovagi hadviselésen alapuló küzdelme. Mire volt tehát szükségünk a csataszoba „megelevenítéséhez”? Jó sok lovon ülő lovagra. Nekiálltunk hát Hansi Romannal átböngészni a rendelkezésünkre álló filmes anyagokat.

Akkor még nem tudtam, hogy a filmekben szinte alig lehet lovagot lóháton látni. Olyan felvétel, amely többé-kevésbé korhűen ábrázol 13. századi lovagokat, méghozzá vágtázva ritkaság számba megy, s akkor még nem is beszéltünk a csatajelentekben előforduló lovagokról. A filmes szakma költségkímélő megoldásai révén megjelenített ló nélkül felvonuló lovagok a csata életre hívásában cseppet sem voltak segítségünkre, mivel Morvamezőnél minden bizonnyal a vitézek alatt mozgó paripák voltak.

Volt tehát egy felépített koncepciónk, de hiányoztak hozzá a szereplők. Két választási lehetőség elé kerültünk ekkor: vagy lemondunk a csatarekonstrukcióról, vagy keresünk egy alternatív megoldást a csata bemutatására. 

Már készülödnek Jedenspeigennél a lovagok
A csapat dolgozik

Természetesen nem adtuk fel, és egy csata-szimulátor felhasználásával próbáltuk digitálisan kialakítani előbb a csata helyszínét, majd a lovagokat. Hasonló megoldást alkalmaztak Baltavári Tamásék is, amikor létre hozták a második morvamezei csata rekonstrukciójukat. Mi egy kicsit még tovább mentünk… végül Roman által megalkotott digitális csatajelenetet vegyítettük filmes anyagokkal. 

Találtunk pár lovagot lóháton

Ezzel egy nagy lépéssel sikerült közelebb kerülni a projekt megvalósításához. Gondoltam, ettől kezdve gyerekjáték lesz minden, hiszen csak elolvassuk a történelmi forrásokat, majd elkészítjük a forgatókönyvet a videóanyaghoz, és végül mehet az egész a kiállítóterembe. De ismételten be kellett látnom, hogy cudarul tévedtem.

Csakhamar nyilvánvalóvá vált, hogy a korabeli osztrák és magyar források egymással ellentmondás információkat tartalmaznak: amíg az előbbiek csökkentették a magyarok számarányát és részvételét a küzdelemben, addig az utóbbiak Rudolf gyakorlati szerepét becsülték alá a végkimenetelben. Ezek mellett a katonák tényleges létszáma és a csata pontos lefolyása sem volt egyértelmű. Mihez lehet ilyen helyzetben kezdeni? A szakértők véleményét meghallgatuk és végül a mindkét fél által megemlített és egyező leírásokat fogadtuk el és használtuk fel a kiállításhoz. A végeredményt pedig 2019. május 18-án mindenki szabadon megtekintheti a csata egykori helyszínén. 

A projektjeinkről magyarul is olvashatsz a zoltanbalo.com-on!